Spelform 9mot9

Spelformen 9mot9 gäller åldrarna 13-14 år.

Mer info om spelformen hittar du här. (PDF-dokument)

Målsättning med spelformen 9mot9:
- Matchen ska vara ett lek- och glädjefullt tillfälle där utgångspunkten är ungdomars behov. - Alla spelare ska ges bra förutsättningar för att kunna utföra många fotbollsaktioner som till exempel att passa långt och kort, dribbla och skjuta. Sådana förutsättningar är bland annat planens storlek och antalet spelare.

Hur spelar 13-14-åringar fotboll?
Spelarna börjar nu att tydligt samarbeta för att lösa olika situationer. I anfallsspelet samverkar spelarna för att ta sig framåt och göra mål. Eftersom ungdomarna blir starkare och snabbare kan man nu variera längden på passningarna vid till exempel spelvändningar, omställningar och djupledsspel.
I försvarsspelet arbetar spelarna tillsammans för att ta tillbaka bollen och hindra motståndarna från att göra mål. Närmaste spelare pressar medan övriga i lagdelen täcker ytor. Kollektiva förflyttningar blir allt tydligare ju större erfarenhet och kunskap spelarna får av fotboll.

Tips till ledare, föräldrar och de som stöttar ungdomarna vid match och träning:
"Trösta mig om jag är ledsen, stå ut med mig om jag är arg, skratta med mig när jag är glad."
"Bli inte arg på mig och kritisera mig inte om jag förlorar. Stötta mig istället och beröm mig för att jag deltog, kämpade, försökte och hjälpte mina lagkamrater."
"Om du inte är min tränare så vill jag inte ha tekniska eller taktiska råd från dig eftersom det gör det svårt och rörigt för mig. Uppmuntra mycket hellre försök och initiativ som jag gör."
"Uppmuntra mig regelbundet så att jag vet att du bryr dig om mig och min idrott."
"Låt mig styra saker inom idrotten själv eller tillsammans med min tränare och ledare. Jag vill bli självständig och lära mig hur det går till att idrotta."
"Uppträd med respekt för alla när du är med mig i idrotten. Det gäller domare, motståndare, andra föräldrar, ledare, funktionärer, ja, alla som är där, inklusive mig."